У 2016.ГОДИНИ ИЗДАТО 725 ЕЛЕКТРОНСКИХ ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА

MИХАЈЛОВИЋ: У 2016. ГОДИНИ ИЗДАТО 725 ЕЛЕКТРОНСКИХ ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА
 13.04.2016 - 15:34 Извор: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре
 У Србији је у прва три месеца ове године издато 725 електронских грађевинских дозвола, а све дозволе издају се у законом предвиђеном року од 28 дана, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинaрства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић. Михајловић је подсетила да је њихово издавање почело 1. јануара и да је то једна од најважијих реформи која је спроведена у Србији. “
Али, то није довољно, треба да наставимо са том реформом”, нагласила је она, истичући да је тај систем почео да функционише, али да га треба доследно примењивати. Михајловић је на годишњој скупштини НАЛЕД-а рекла да је Влада у децембру 2014. изменила Закон о планирању и изградњи и да тада нико није веровао да ће се дозволе издавати у року од 28 дана, ни грађани нити институције, с обзиром да се раније на дозволе чекало и до седам година. Она је нагласила да су на време донета подзаконска акта потребна за спровођење закона и да је од 1. марта 2015. почела да се примењује обједињена процедура издавања грађевинских дозвола. Захваљујући томе, према њеним речима, до краја 2015. је издато 25 одсто више грађевинских дозвола него у претходних седам година. “Влада ће учинити све да овај систем буде надограђен и да можемо да причамо и о више грађевинских дозвола”, нагласила је Михајловић. Такође је подсетила да је захваљујући овој реформи грађевинска индустрија остварила раст од 24 одсто у 2015. години. Председница Управног одбора НАЛЕД-а, Ана Брнабић рекла је да очекује да ће реформа у овој области утицати на то да Србија буде боље рангирана на "Дуинг бизнис" листи Светске банке. „Показало се да је могуће око оваквих реформи постићи шири консензус и окупити све оне који могу да помогну у томе”, навела је Брнабић.

 Представници Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) предали су данас представницима Владе Србије и Агенције за привредне регистре у трајно коришћење софтвер за електронско издавање грађевинских дозвола. Претходно је потписан и меморандум о сарадњи, који су потписали потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, председница УО НАЛЕД-а Ана Брнабић, менаџер ГИЗ Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга Кристоф ди Марко и директор Агенције за привредне регистер Звонко Обрадовић. Десетој годишњој скупштини НАЛЕД-а у Београду присуствовало је више од 200 чланова те организације, привредних лидера, градоначелника и предствника организација цивилног друштва, као и амбасадори САД и Холандије, Кајл Скат и Хенк ван ден Дол.